HISTORIA

TYTTÖJEN KUOROSTA LASTEN KUOROKSI

Leticia-kuoro perustettiin Perniössä syksyllä 2003. Kuoron aloittaessa laulajia oli reilut 20, vuonna 2005 laulajia oli 50 ja vuonna 2009 yli 80. Syksyllä 2014 lapsia ja nuoria kuorossa lauloi n. 110. Ikäjakauma oli 5-18 vuotta. Vuonna 2013 Leticia aloitti uuden ryhmän, aikuisten kuoron, jossa laulaa n. 50 laulajaa. Nyt leticialaisia on kaikkiaan 160.

Leticia oli alussa tyttöjen kuoro. Muutama poika oli rohkeasti mukana jonkin aikaa, mutta tyttöjen enemmistö säikäytti useimmat pojat ensimmäisten tutustumiskertojen jälkeen.

Vuonna 2010 pojille perustettiin oma ryhmä. Poikien mukaansaamiseksi kuoronjohtaja Saara kiersi kaupungin kouluissa kertomassa Leticiasta. Poikakuoron toiminnassa on otettu huomioon poikien erilaisuus. Tanssi on ollut break dancea, harjoituksissa on annettu tilaa poikien toiminnallisuudelle ja pojilla on muutamia omia esityskappaleita.

Vuonna 2010 aloittaneita poikia on edelleen mukana kuorossa kuusi. He ovat tehneet tilaa uusille laulajille poikakuorossa, ja laulavat jo nuorisokuorossa. Syksyllä 2014 poikakuorossa otettiin käyttään Saara Kemppaisen kehittämä kuorometodi, kasvun portaat.

KUORON HISTORIA VUOSITTAIN

Leticia syntyy!

Leticia -kuoro sai alkunsa tulevan kuoronjohtajan pitkän pohdinnan ja itsepintaisen kuoroiluintohimon seurauksena syksyllä 2003. Ajatus oli kypsynyt Saara Kemppaisen mielessä jo pitkään, mutta ratkaiseva askel oli Saaran esikoistytär Maria, joka tuolloin oli 3-vuotias. Saara halusi antaa lapselleen mahdollisuuden laulaa toisten lasten kanssa ohjatusti. Sopivaa ryhmää ei lähistöltä löytynyt ja siksi täytyi perustaa uusi kuoro.

Uudesta kuorosta oli juttu paikallislehdessä ja ensimmäisiin kuoroharjoituksiin kerääntyikin yli 20 uteliasta laulajaa. Harjoituspaikkana oli Perniön yläasteen jumppasali. Kerran viikossa pidetty kuoroharjoitus kesti puolitoista tuntia ja siihen sisältyi ääniharjoituksia, rytmi- ja solfatehtäviä, laulujen harjoittamista, musiikkiliikuntaa tai jumppaa sekä venytyksiä, rentoutumisharjoituksia sekä loppusatu. Kuorolaiset olivat 3-11 -vuotiaita.

Ensimmäinen kuoroleiri pidettiin jo samana syksynä juuri ennen Lucian päivää. Leirin päämääränä oli tutustuminen toisiin kuorolaisiin, kuorohengen nostattaminen, Lucia -juhlan ohjelmiston hiominen ja kuoron nimen keksiminen. Leiripaikkana oli Perniön seurakunnan leirikeskus. Kaikki muut asiat toteutuivat, mutta kun kuoro meni suoraan leiriltä Lucia -esiintymiseen, oli se vielä vailla nimeä. Pikainen nimenvalinta tapahtui muutamaa minuuttia ennen esiintymistä, kun kuoronjohtajan puhelimeen tuli tekstiviestinä ehdotus Leticia -nimestä (lausutaan letitsia). Se oli kuulemma italiaa ja tarkoitti iloa. Kuorosta tuli siis Leticia -kuoro -kaikki olivat asiasta yhtä mieltä. Myöhemmin selvisi, että letizia on italiaa, leticia ei, mutta juuret ovat latinassa ja merkitys on sama: ilo -ja sitä kuoro onkin: täynnä iloisia laulajia.

Piilosta julkisuuteen

Toisena syksynä kuorolaisia oli jo yli kolmekymmentä. Kuorossa oli kaksi ohjaajaa: Saara Kemppainen vastasi kuoron lauluosuuksista ja liikuntaa, lähinnä tanssia, tuli opettamaan Cia Lietzen Salosta. Kuorolaiset jaettiin kahteen ryhmään: alle ja yli 10 -vuotiaisiin. Molemmat ryhmät harjoittelivat viikoittain kaksi tuntia, joista ensimmäinen oli laulua ja toinen tanssia. Pienemmät kuorolaiset harjoittelivat yksiäänistä laulamista. Isot taas olivat jo yksiäänisyyden oppineet ja pikkuhiljaa tutustuivat moniäänisyyden maailmaan.

Leticia oli vielä varsin tuntematon kuoro, sillä näin suuren joukon opettaminen edes jollakin tavalla laulamaan, oli hidasta puuhaa, eikä Saara halunnut käyttää harjoitusaikoja esiintymisten treenaamiseen. Toki kuoro lauloi seurakunnan tilaisuuksissa, mutta iso esiintyminen oli vasta keväällä. Lastenkonsertti Perniön liikuntahallilla yhteistyössä Perniön MML:n osaston kanssa oli ensimmäinen iso keikka.

Meitä on jo paljon!

Kolmas syyskausi yllätti väkimäärällään: kuorolaisia oli harjoituskerrasta riippuen noin viisikymmentä! Pienempiä, eli alle 10-vuotiaita oli kolmisenkymmentä ja isompia parikymmentä. Komea kuoro! Ohjelmistoon sisältyi edelleen paljon kansanlauluja mutta myös muunlaista musiikkia. Isompien ryhmän kanssa päästiin jo hyvän matkaa eteenpäin kaksiäänisyyden harjoittelussa.

Keväällä Leticia esitti Perniön lukiolla musikaalin ”Isin satu”, joka oli kuoron ensimmäinen kosketus näyttämötoimintaan. Projekti oli suuri ja vaativa, mutta kuorolaiset jaksoivat upeasti koko pitkän näytöspäivän. Iltanäytöksen jälkeen oli vielä väliaika ja kevätkonsertti. Lopuksi jokainen esiintyjä sai kiitokseksi ruusun aivan kuten suuren maailman artistit!

Sirkustelua

Syksyllä 2006 uutena tanssiopettajana aloitti Ellimari Ristolainen. Ellimarin kanssa vuorotteli kahden viikon syklissä sirkusopettaja Antti Kulmala. Antti opetti kuorolaisille akrobatiataitoja, pyramideja, käsillä seisontaa, kärrynpyöriä ja muuta tanssien lisäsuolaksi suunniteltua. Kuorolaisia oli jälleen viitisenkymmentä ja harjoitukset oli jaettu kolmeen ryhmään. Kauden aikana kuoro esiintyi Mukulamessussa, yksityistilaisuuksissa ja omissa konserteissa sekä Punainen sulka -konsertissa. Kevätkauden kruunasi Lumikki -musikaali, joka esitettiin Perniön liikuntahallilla.

Uusi ryhmäjako

Kaudella 2007-2008 kuororyhmät ovat saaneet uudet nimet: A-kuoro, B-kuoro ja C-kuoro. C-kuorolaiset ovat pienimpiä, eli niitä, jotka eivät syksyn alussa vielä lukeneet sujuvasti, pääosin alle kouluikäiset siis. B-kuorolaiset ovat 1.-3. -luokkalaisia ja A-kuorolaiset 4.-9. -luokkalaisia. Jälleen kerran kuorolaisten lukumäärä pyörii viidenkymmenen molemmin puolin.

Tanssiopettajina tällä kaudella toimivat Heidi Aro Turun Tanssituvalta sekä Australiasta Suomeen kotiutunut Cia Lietzen. Molemmat opettajat kouluttivat syksyn aikana jokaiselle ryhmälle oman tanssin, joka esitettiin upeassa Hyvää Joulua, Suomi -konsertissa Salon lukion juhlasalissa itsenäisyyspäivän aattona. Mukana oli myös uunituore 20-henkinen lasten jousiorkesteri Suur-Salon villit, jonka kanssa harjoitellut yhteisnumerot olivat erikoisen juhlavia. Leticia esiintyi myös Plazassa, mukulamessussa, yksityistilaisuuksissa ja Salon lastenlaulufestivaaleilla Laululintusten konsertissa sekä iltatorilla.

Toiminta vakiintuu

Leticia-kuoro harjoitteli viikoittain Perniön Kirkonkylän koulun tiloissa neljässä eri ryhmässä siten, että jokaisella ryhmällä oli ensin tunnin kuorolauluharjoitukset ja sen jälkeen tunnin tanssiharjoitukset. Uutena ryhmänä aloitti Y-kuoro, eli yläkoululaisten ja lukioikäisten oma ryhmä. Lauluosuudesta vastasi Saara Kemppainen ja tanssista Cia Lietzen. Kuorolaisia oli yhteensä 65. Kaikki olivat tyttöjä.

Leiri järjestettiin Perniön seurakunan leirikeskuksessa, Krailassa marraskuun lopussa. Siellä harjoiteltiin jouluohjelmistoa ja levytyskappaleita sekä päivitettiin kuoropukutilannetta. Kuorolaisia totutettiin myös pienemmistä huolehtimiseen ja Y-kuorolaiset toimivatkin koko leiriajan esimerkillisesti isosina.

Jouluaika oli kiireistä. Leticia esiintyi erilaisilla kokoonpanoilla jouluisissa tilaisuuksissa: Kivassa hyväntekeväisyyskonsertissa, Perniössä Osuuspankin puurojuhlassa, S-marketissa, Ylikulman puurojuhlassa ja jouluajan kruunasi ensimmäinen kirkkokonsertti, joka keräsi Perniön Pyhän Laurin kirkon täyteen yleisöä. Konsertti toteutettiin yhdessä päiväkerholaisten ja kansalaisopiston poikakuoron kanssa.

Muuna aikana yhteistyö seurakunnan kanssa on toiminut hienosti ja kuoro on esiintynyt messuissa ja monissa muissakin seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa.

Kevätpuolen esiintymisiä olivat äitienpäiväkonsertti ravintola Käenpesässä, muutamat seurakuntakeikat sekä oma konsertti Perniön liikuntahallilla. Lisäksi Leticia osallistui Salon lastenlaulukaupungin järjestämään kuorosotaan kesäkuussa sekä oli vastuussa Laululintusten konsertin musiikillisesta järjestämisestä. Elokuussa Leticia edusti Salon kaupunkia Turussa Salon seudun lastenkemuissa pitämällä kaksi lastenkonserttia.

Levytysrahoja ei saatu kasaan ja levytys jäikin sitten odottamaan, mutta jatketaan varainkeruuta. Sen sijaan Leticia liittyi SULASOLin koejäseneksi.

Salo mukaan kuvioihin

Kuntaliitoksen myötä Leticiasta tuli salolainen lapsikuoro. Uusi harjoituspaikka avattiin Salon lukiolla, johon kerääntyi noin 30 B-kuorolaista ja 15 A-kuorolaista. Suuri haaste oli opettaa näin suuri määrä uusia lapsia laulamaan puhtaasti ja kauniisti sekä tutustuttaa perniöläiset vanhat konkarit uusiin salolaisiin laulajiin. Syksyinen leiri ja lukuisat joulunajan konsertit yhdessä kaikkien ryhmien kanssa hioivat kuorolaisista kuitenkin yhden suuren instrumentin: kuorolaisia oli yli 80!

Sulasolin koejäsenyyden myötä Leticia kävi ensimmäistä kertaa myös kuoromatkalla. Jyväskylän kuoropäivät jäivät mieleen yhdistävänä tapahtumana A-kuorolaisille.

Perniön liikuntahallilla pidetyssä kevätkonsertissa 2010 oli muutama hieno hetki, kun sekä isot että pienet näyttivät osaamisensa ja sen, miten eri paikoissa harjoittelevat ryhmät pystyvät tarjoamaan näinkin lyhyellä harjoitusajalla hienoja musiikkielämyksiä. Konsertista saatiin vihdoin tehtyä sellainen kuvatallenne, jossa myös ääni oli kohdallaan. Kiitos Pentti Niemelle tiimeineen!

 
Pojat, pojat

Letician toiminnassa suurin osa laulajista on aina ollut tyttöjä. Muutama poika on rohkeasti ollut mukana jonkin aikaa, mutta tyttöjen enemmistö on säikäyttänyt useimmat pojat ensimmäisten tutustumiskertojen jälkeen. Salon asukasmäärän huomioiden olisi voinut kuitenkin olettaa, että kaupungista löytyy myös niitä poikia, jotka tykkäävät laulamisesta ja haluaisivat päästä osalliseksi kaikesta siitä, mitä tytötkin ovat saavat osakseen kuoroillessaan. Siksipä syksyllä 2010 perustettiin pojille oman ryhmän Salon lukiolle. Poikien pakettiin kuului ensin tunti laulua Roope Pelon johdolla ja sitten tunti breakdancea Aki Paleniuksen opastamana. Esiintymiset ja leirit tehtiin kuitenkin vielä koko kuoron kanssa.

Jouluna Leticia konsertoi useissa kirkoissa sekä jalkautui Salon kauppakeskus Plazaan kaikkien nähtäville. Syyskausi päättyi upeaan konserttiin Piazza Brassin kanssa.

Keväällä breikkiopettajaksi tuli Santeri Keinänen. Kuorolaisia tuli koulukiertueen ansioista lisää siten, että poikien määrä kohosi lähes kahteenkymmeneen.

Tyttöjen puolella jatkettiin A- ja B- ryhmillä sekä Valmennusryhmällä. Harjoituksia oli sekä Perniössä Kirkonkylän koululla että Salon lukiossa. Y-kuoroa ei tällä kaudella ollut ryhmän pienuuden vuoksi.

 

Ovet auki ulkomaille

Kesällä 2011 Leticia kävi ensimäisellä ulkomaanmatkalla Elvassa, Virossa. Kuoro esiinnyi luonnollisesti Elvassa, mutta tietenkin myös laivalla – innokkaita esiintyjiä kun kuorossa on runsaasti! Matka oli huikea kokemus kaikille mukana olleille ja isäntäkaupunki oli todella vieraanvarainen ja ystävällinen. Kuorolaiset saivat monia uusia ystäviä, joiden kanssa pidetään yhteyttä Facebookin kautta.

Syksyllä kuorolaisten määrä nousi 120:een uuden nuorisokuoron ansioista. Positiivinen ongelma oli, että kuorokorokkeet loppuivat konserteissa kesken. Pukuja teetettiin lisää ja taas oltiin reippaina estradilla. Konsertoitiin omia konsertteja ja käytiin kauppakeskus Plazassa rantautumassa ja tuomassa iloa myös niille ihmisille, jotka eivät päässeet konsertteihin. Keväällä 2012 Leticia osallistui Nuori kulttuuri Sounds –tapahtumaan ja se oli huikea menestys: Leticialle myönnettiin 1000€:n stipendi levytystä varten. Lisäksi Leticia osallistui Salon Lastenlaulu-festivaaliin ja esitti siellä musiikkinäytelmän ”Salkkunan taikapilli” sekä osallistui kuoroskabaan.

 

Ensimmäinen levy toteutui!

Syksyn alkaessa Leticia sai uuden tanssinopettajan: Nina Andströmin.

Syyslomalla kuoro suuntasi Puchheimiin, Salon ystävyyskaupunkiin Etelä-Saksaan. Matkaan lähti 50 yli 10-vuotiasta kuorolaista. Matkan ohjelmaan kuului sekä omia että yhteiskonsertteja saksalaisten kanssa, koulunkäyntiä että tutustumiskäyntejä museoon ja kylpylään. Tanssiopettaja Nina tanssitti saksalaisia lapsia ja nuoria hiphopin tahtiin ja kuoronjohtaja Saaran johdolla laulettiin suomeksi ja saksaksi.

Toimintavuoden suururakka oli oman levyn teko. Jo syksyllä levyntekoon valmistauduttiin mm. sponsoreiden hankinnalla ja ohjelmiston treenauksella. Levytys tehtiin tammikuussa Perniön seurakuntatalolla. Levytyksen ansiosta kuorolaisten korvat avautuivat aivan uudella tavalla ja monelle konkretisoitui vasta levyn myötä, että olemme ryhmä, joka tekee ääntä. Letician 10-vuotisjuhlalevy ”Terve Kuu!” julkaistiin juhlakonsertissa toukokuussa.

 

Menestystä musikaalissa ja maailmalla

Kuoron laulajamäärä lisääntyi reilusti, kun syksyllä 2013 aikuisille tarkoitetut ryhmät käynnistyivät Salossa ja Perniössä. Kun lapsia oli jo edellisenä vuonna ollut yli sata ja nyt mukaan saatiin viitisenkymmentä aikuista, kasvoi kuoron koko jo 160 laulajaan. Ensimmäinen yhteiskonsertti oli joulukonsertti Perniön kirkossa. Aikuiskuoro piti ensimmäisen oman konserttinsa toukokuun lopussa.

Toimintavuosi 2013 – 2014 oli erittäin aktiivinen. Syksyllä Perniön ryhmissä aloitettiin musikaalin suunnittelu ja työstäminen. Esiintyjien valinta tehtiin helmikuussa, minkä jälkeen harjoitukset käynnistyivät täydellä teholla. Musikaali oli aiempia hankkeita huomattavasti suurempi ja edellytti normaalien viikkoharjoitusten lisäksi näytteleviltä lapsilta, nuorilta ja aikuisilta toista viikkoharjoitusta.

Leticia-kuoro esitti Salon urheilutalolla Laulava poika -musikaalin toukokuun lopulla 2014 kuusi kertaa ja esityksen näki lähes 2.000 katsojaa. Ensi-ilta oli perjantaina 23.5.2014. Mukana oli 110 laulavaa lasta. Pääosissa olivat: Antti Susi, Ullariikka Eriksson, Marko Korpela, Saara Vainio ja Pia Dahlman.

Musikaalin uudet laulut oli säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Mia Makaroff, käsikirjoituksesta vastasi Leticia-tiimi, näytelmän ohjasi Tapio Väntsi, laulut Saara Kemppainen ja tanssit Nina Andström. Valosuunnittelu oli Timo A. Aallon käsialaa.

Marraskuussa 2013 alkoi valmistautuminen World Choir Games -kilpailuun Riiassa. Kilpailut pidettiin heinäkuussa 2014. Letician kilpailuryhmään kuului 47 lasta ja nuorta.

Syksyllä käynnistettiin runokilpailu, johon haastettiin salolaiset koululaiset, työikäiset ja eläkeläisetkin mukaan.
Satona saimme 85 hienoa runoa , joista 5 MuM Mia Makaroff sävelsi ja sovitti lauluksi levytystä varten.

Syksyn kuorokurssin vetäjä Marjukka Riihimäki opetti kurssilaisia teemalla:” Luotan , kuuntelen, ja olen läsnä”.

Syksy meni leticiassa joululaulujen ja levytyslaulujen merkeissä ja leirillä niitä Leirisalossa myös hiottiin.

Joulukonsertti oli joulukuussa ja Leticia-kuoro pyydettiin myös hyväntekeväisyys konserttiin Turun Mikaelin kirkkoon Tyks:n lasten ja nuorten osaston hyväksi.

Keväällä Leticiaan kuului jo 168 laulajaa!
Kevät toi mukanaan levytyslaulut ja kevään konserttiohjelmiston. Kevätleirillä niitä myös yhdessä harjoiteltiin. Nuoret osallistuivat Nuori kulttuuri Sounds -katsaukseen , josta he saivat 1000€ stipendin.

Keväällä aikuiset järjestivät VPK:n talolla pöytäjuhlat, jossa he esittivät juomalauluja. ja lopuksi tanssittiin Roope Pelon ja Pelottomien tahtiin

Vuoden aikana oli vielä lukuisia yksityistilaisuuksia. Huikea vuosi!

Syksyllä aloitti pitkään toivottu ”Raakkuryhmä” laulutaidottomille aikuisille Perniössä. Osallistujia oli 8, ja ryhmässä harjoiteltiin perustekniikkaa, sävelpuhtautta sekä kuuntelua. Ohjelmistona oli lapsuudesta tuttuja lauluja. Muiden ryhmien ohjelmistot koostuivat pääasiassa kansanlauluista ja joululauluista. Tanssikoreografioista ja tanssinopetuksesta vastasi sekä Salossa että Perniössä Teatteritaiteen maisteri Laura Hurme.

Syyskaudella kuorolaisia oli kaikkiaan 158. Kevääseen nähden sekä nuorisokuoro että aikuiskuoro olivat kasvaneet. Sen sijaan valmennusryhmässä sekä lapsikuoroissa ryhmäkoko oli hieman pienentynyt. Perniön ryhmien harjoituspaikaksi vaihtui Perniön Yhteiskoulu ja harjoitukset siirtyivät keskiviikkoon. Salon ryhmät jatkoivat harjoittelua Salon lukiolla. Leirit järjestettiin Leirisalossa.

Syyskaudella nuorisokuoro hioi ohjelmistoa JSFest-laulukilpailua varten. Kilpailuissa he sijoittuivat kolmanneksi. Sinivalkoisen  joulukiertueen ohjelmistoa esitettiin Karjaalla, Perniössä, Särkisalossa, Porvoossa, Helsingissä ja Tammisaaressa ja mukana oli mukana noin 40 innokasta nuorta. Nuorisokuoro esiintyi myös Salon kaupungin joululounaalla sekä jouluhartaudessa. Lapsikuorot ja nuoret esiintyivät useissa yksityistilaisuuksissa. Valmennusryhmäläiset pääsivät esiintymään päiväkoti Aurinkoleijonan juhlassa.

Syksyllä yhdistys järjesti kaikille avoimen CVT-laulukurssin marraskuussa, jonka vetäjänä toimi huikea oopperalaulaja, MuM Sören Lillkung.

Koko kuoron Jouluruno-CD julkistettiin joulukonsertissa Salon Urheilutalolla 14.11. Viisi levyn upeista kappaleista oli yhdistyksen järjestämän runokilpailun satoa. Levynjulkistamiskonsertissa haastateltiin levylle päässeiden runojen tekijöitä. Levyn laulut olivat pääosin Mia Makaroffin sävellyksiä.

Keväällä laulajia oli 156 mukaan lukien 4 Raakkuryhmäläistä. Lauluohjelmistossa oli kansanlauluja sekä musikaalisuutta kehittäviä harjoitteita. Poikakuorossa otettiin käyttöön Kasvun portaat-metodi. Nuorisokuoro harjoitteli ohjelmistoa tulevaa Espanjan kuorokilpailua varten kevätkonserttiohjelmiston ohella. Kevätkonsertit järjestettiin Salon Urheilutalolla. Toukokuussa yhdistys järjesti Lapsikuoropläjäyksen, johon osallistui Canterino-kuoro Salosta, Kameleontti-kuoro Espoosta ja Letician omat lapsi- ja nuorisokuorot. Tapahtumaan kuului työpajoja, harjoittelua ja konsertti.

Leirit järjestettiin tuttuun tapaan Leirisalossa ja hyväntuuliset kevätkonsertit Salon Urheilutalolla.

YoBarcelona, Skarppi pää –musikaali ja Suomi 100 vuotta!

Kun Letician toimintakausi pyörähti käyntiin elokuun lopulla, niin Perniössä aloitti myös teatteriryhmä. Teatteriryhmästä oli tarkoitus koota puheroolien esittäjät keväällä 2017 esitettävään musikaaliin. Teatteritaiteen maisteri Laura Hurme jatkoi tanssiopettajana ja vastasi myös teatteriopetuksesta.

Kilparyhmän harjoitukset jatkuivat sunnuntai-iltaisin Salossa Sirkkulan koululla.

Syyslomalla 18. – 23.10. tämä lähinnä nuorisokuorolaisista koostuva ryhmä lähti kilpailumatkalle Barcelonaan Canta al mar 2016 –kuorofestivaaliin. Yhteensä 49 iloista matkalaista!

Marraskuun alussa pidettiin kaikille avoin kuorokurssi Salossa. Marraskuun lopulla kaikki kuororyhmät leireilivät Leirisalossa. Joulukonsertti pidettiin Salon Urheilutalolla 10.12.

Kevätkausi harjoiteltiin ahkerasti musikaaliin. Leireiltiin Leirisalossa.

Skarppi pää -musikaali esitettiin Salon Urheilutalolla 19.5.

Leticia hyväksyttiin Suomi 100 vuotta -hankkeeseen, jossa salolaiset kuorot esittivät vanhoja koululauluja vanhainkodeissa ja yhteisessä konsertissa. Suuri Koululaulut kautta aikojen –konsertti pidettiin 28.5.2017 Salohallissa.

Kesäkuun 2017 alussa Leticia osallistui vielä Tampereen Sävel –kuorokatselmukseen.

MATKAKERTOMUS

Letician nuorisokuoron Kanada-USA-kiertue 18.6. – 3.7.2018

 

Salon torille kokoontui jännitystä tihkuva porukka valmiina valloittamaan suuren ja ihmeellisen Pohjois-Amerikan 18.6.2018.  Letician nuorisokuorolaisia saapui paikalle 32. Bonuksena matkalle lähti pikkuväkeä 5; 4 poikakuorolaista ja yksi tyttökuorolainen. Kuoroa lähti huoltamaan 5 tuttua ja turvallista aikuista.

Lentokentällä kuoro kajautti komeasti Finlandian ja komea esitys tallentui monien aasialaisten turistien kameroihin ja kännyköihin.

Perillä lämpimässä Torontossa, Kanadassa, matkustimme bussilla Oakvilleen ja majoituimme isäntäperheisiin. Seuraavana päivänä teimme kiertoajelun 2,7 miljoonan asukkaan Torontossa, ja näimme mm. suomalaisen Viljo Revellin suunnitteleman, komean kaupungintalon. Samana päivänä olivat harjoitukset Agricolan kirkossa tulevaa konserttia varten. Iltapäivällä kuoro harjoitteli Oakvillen tyttökuoron kanssa ja illalla olikin lämminhenkinen yhteiskonsertti Oakvillen kirkossa.

Seuraavana aamuna hyvästelimme mukavat ja vieraanvaraiset isäntäperheet, ja lähdimme kohti upeita Niagaran putouksia. Osa porukasta lähti vesijettiajelulle ennen varsinaisia näköalapaikkoja. Putousten ihailun jälkeen bussimatka jatkui kohti Buffaloa. Buffalossa oli päiväkonsertti City Honors-koulussa. Sen jälkeen matka jatkui kohti suurta omenaa, New Yorkia. Matkanvarrella Syracusassa kuoro esitti muutaman laulun koreografioineen ruokailun lomassa, ja sai raikuvat suosionosoitukset.

New Yorkissa majoituimme Wellington hotelliin lähelle Carnegie Hallia lähelle Central Parkia. Kuoro harjoitteli kuoronjohtaja-säveltäjä Francisco Nunezin johdolla yhdessä muiden nuorisokuorojen kanssa, ja pikkuväelle järjestettiin muuta ohjelmaa, mm käynti mielenkiintoiseen luonnonhistorialliseen museoon. Illalla kävimme katsomassa Broadwayllä upean Lion King –musikaalin. Seuraavana päivänä oli kuoromatkan huipennus ja Letician nuoret lauloivat Carnegie Hallissa yhdessä muutaman muun nuorisokuoron kanssa. Onnistuneen Carnegie Hall –konsertin jälkeen kuoro nautti gaalaillallisen yhdessä muiden konsertissa esiintyneiden nuorisokuorojen kanssa. Seuraava päivä oli ansaittu vapaapäivä, ja sen vietettiin pienryhmissä nähtävyyksiin tutustuen.

Matkustuspäivänä New Yorkista Buffaloon kuoro pysähtyi ostoksille edullisiin outlet-myymälöihin. Buffalossa kuoro konsertoi Roswellin syöpäsairaalassa. Päivällä käytössämme oli ihkaoikea amerikkalainen, keltainen koulubussi. Iltapäivällä siirryimme suomalaisen Eliel Saarisen suunnittelemaan Kleinhansin konserttitaloon, jossa oli kolmen paikallisen kuoron kanssa yhteisharjoitukset ja konsertti. Seuraava päivä oli matkustuspäivä Buffalosta Torontoon.

Torontossa majoituimme Tyndalen yliopiston kampukselle. Kuoro ilahdutti ja kosketti Suomi-kodin asukkaita kyyneliin asti laulaessaan perinteisiä suomalaisia lauluja, kuten Finlandia-hymnin. Illalla oli vielä esiintyminen Argicolan kirkon Jazzvesperissä. Toronton Finnfesteillä kuorolaiset vetivät innokkaina tanssi-, laulu- ja leikkityöpajoja ja tutustuivat moniin Kanadassa asuviin suomalaisiin. Kuoron oma konsertti oli iltapäivällä upeassa Tyndalen kappelissa, ja illalla vielä oli yhteiskonsertti, jossa esiintyivät myös mm. Kauhava Bigband ja kansanmusiikkia tuoreella otteella soittanut suomalainen Jepogryddona. Leticia-kuoron esityksen jälkeen yleisö osoitti suosiotaan seisten. Viimeinen virallinen esiintyminen oli Torontossa Agricola-kirkossa, jossa lämpötila nousi yli 40 asteeseen helteen ja suuren ihmismäärän myötä. Lounaalla kuoro kajautti vielä kiitokseksi muutaman laulun. Virallisten osuuksien jälkeen kuorolaiset pääsivät pulahtamaan Ontario-järven viileään syleilyyn.

Viimeisenä iltana ohjelmana oli kuorolaisten oma illanvietto, päiväunia ja pakkaamista. Lentomatkan myötä lämmin Amerikan manner vaihtui sateiseksi koti-Suomeksi. Vainion bussi toi kuorolaiset perille Saloon ja Perniöön. Reilun kahden viikon mittainen kiertue jäi upeana kokemuksena mieleemme ikiajoiksi.

Pia Toikka

Kuoromatkan huoltaja

Musiikkiyhdistys Leticia ry:n pj

 

Leticia Antiquen kuorokilpailumatka Göteborgiin 3.-7.8.2019

Letician aikuiskuoro eli Leticia Antique oli harjoitellut alkuvuoden ahkerasti sunnuntaisin Sirkkulan koululla kilpailussa esitettäviä lauluja ja lähti uteliain ja toiveikkain mielin kohti ensimmäistä aikuisten kuorokilpailumatkaa. Finnairin siivin matka taittui nopeasti naapurimaahamme  ja Göteborgissa rekisteröitymisen jälkeen majoittauduimme Kvibergin hosteliin ydinkeskustan ulkopuolelle hyvien raitiovaunureittien äärelle. Monta tuhatta kuorolaista kokoontui Partille Arenalle, jossa pääsimme huikeaan kisatunnelmaan kuorokilpailujen avajaisissa. Avajaisten yhteyteen oli viritetty kuorokilpailu ”Eurovision Choir”, joka televisioitiin.

Sunnuntaina 4.8. varhain aamulla oli 10 minuutin akustinen harjoitus kisapaikalla Sjöstömsalenilla. Harjoituksen jälkeen harjoittelimme sään ollessa lämmin ja poutainen kisarakennuksen ulkopuolella. Harjoituksiamme kuvattiin ja päädyimme Kuorokilpailun videoklippiin laululla ”Hiluhilu”.  Itse kilpailusuoritus oli klo 11.30. Kuoro onnistui erinomaisesti ja tunnelma oli varsin iloinen ja helpottunut kisasuorituksen jälkeen. Kävimme syömässä kaupungilla ja illaksi suuntasimme Scandic Crown –hotelliin, jossa oli ystävyyskonserttimme yhdessä kiinalaisen ja latvialaisen kuoron kanssa. Yleisö hullaantui varsinkin ”Olukkainen” –esityksestämme. Kuoronjohtajan hyväntuulinen johtamistapa tallentui myös monen katsojan kännykkään.

Maanantaina 5.8. oli hienosti aikaa tutustua muiden kuorojen kilpailusuorituksiin ja näimme upeita ja taitavia esityksiä; mm. eräs ranskalainen ja venäläinen kuoro jäivät monen aikuiskuorolaisen mieliin.

Tiistaina 6.8. ehdimme seurata ensin muiden kuorojen esityksiä ja illalla menimme palkintojenjakotilaisuuteen. Tunnelma oli katossa heti tilaisuuden alusta lähtien! Leticia Antique sai hopeisen diplomin hyvillä pisteillä (silver diploma level VII)  ja olimme ylpeitä saavutuksestamme. Tässä vaiheessa suunnitelmat uudesta kuoromatkasta saivat alkunsa; kilpaileminen oli haastavaa mutta palkitsevaa! Illalla yhdistys tarjosi iltapalat ja vietimme yhdessä aikaa hostellin pihalla grillaten. Seuraava aamuna valtaosa kuorolaisista lähti kohti Suomea ja osa jäi huoltajiksi nuorisokuorolle, joka oli jo tulossa Göteborgiin. Aikuiskuoro heitti ylävitoset nuorison kanssa lentokentällä toivottaen hyvää kisamenestystä. Leticia Antique selvisi hienosti ensimmäisestä kilpailustaan ja reissussa yhteishenki ja meininki oli ikimuistettavan hyvä.

 

 

Pia Toikka

Leticia Antique

————————————————-

Nuoret EM-kisoissa

7.8.

Letician nuorten matka kohti Göteborgia alkoi 7.8. bussimatkalla Perniöstä ja Salosta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, josta jännittyneet kuorolaiset matkasivat Ruotsinmaalle. Ilmakuoppainen matka meni nopeasti ja ilman sen suurempia ongelmia: vain yksi passi jäi lentokoneeseen!

Saapuminen Göteborgiin tapahtui koleassa säässä, mutta se ei tunnelmaa latistanut. Motellille jääneet huoltajat ja aikuisten kanssa laulaneet nuoret olivat tehneet maukasta ruokaa reippaille matkaajille ja pedanneet pienimpien kuorolaisten pedit valmiiksi. Ruokailun jälkeen tiedossa oli vielä avajaisparaati, jonne oli tarkoitus mennä kansallispuvuissa, mutta sateisen sään vuoksi kulkue päätettiin kävellä kuoropuvuissa, kansallispuvut kun olisivat painaneet sateisina todella paljon. Illalla syötiin iltapalaa ja treenailtiin seuraavan päivän ystävyyskonserttia varten.

8.8.

Toinen kisapäivä alkoi aamiaisella, jonka jälkeen vuorossa olivat nuorisokuoron treenit ja vielä ennen lounasta myös koko kisaporukan treenit. Sää oli kirkkaampi kuin ensimmäisenä päivänä, mutta sateen mahdollisuus oli suuri koko ajan. Maittavan lounaan jälkeen koitti lähtö ystävyyskonserttiin, jonne matkasimme paikallisella raitiovaunulla ja kävellen. Paikan löytämisessä meni hieman aikaa, mutta lopulta löysimme tiemme lavalle. Ystävyyskonsertissa esiintyi kanssamme muun muassa lapsikuoro Kiinasta.

Sateisessa säässä esitetyn ystävyyskonsertin jälkeen lähdimme juoksemaan kohti Stora Teaternia, jossa oli menossa Pop-sarjan Grand Prix -kisa. Ehdimme paikalle juuri ennen Gibraltarin nuorisokuoron esitystä, mutta valitettavasti kaikki kuorolaiset eivät mahtuneet yleisöön katsomaan sarjaa. Gibraltarilaisiin tutustuimme Espanjan kisamatkalla vuonna 2016.

Stora Teaternilta suuntasimme kohti majapaikkaa syöden eväitä. Majapaikassa oli päivällinen ja tutustumista samassa paikassa yöpyviin tsekkiläisiin. Molemmat kuorot opettivat toisilleen erilaisia leikkejä omasta kulttuuristaan ja kuunteluttivat suurimpia hittejä. Esitimme tsekkiläisille kisaohjelmistomme ja tsekkiläiset esittivät heidän konserttiohjelmistonsa meille. Esitysten jälkeen kaikille koitti nukkumaanmenoaika, sillä seuraavana päivänä kisa-aamun aamupala oli 6.30.

9.8.

Kisa-aamu!

Alkuperäisen aamupalan piti olla kello 6.30 ja lähtö kansallispuvuissa kisapaikalle kello 7.35, mutta kisajärjestäjät muuttivat aikataulua edellisenä iltana, jolloin lähtö olikin vasta kello 8.00. Kisa oli Stora Teaternilla, jossa olimmekin jo käyneet katsomassa muita esityksiä. Lämmittelytilat olivat ylimmässä kerroksessa, josta viimeisten silausten jälkeen astelimme lavalle Folk-sarjan kisavetoa varten. Tsekkiläiset ystävämmekin olivat tulleet meitä katsomaan ja yleisössä liehuivat suomenliput ja kaikuivat kannustushuudot. Kisavetomme ei ollut paras mahdollinen ja kaikkia jäi harmittamaan tilanne, mutta tsemppasimme itsemme ja aloitimme treenaamaan nuorten kanssa kohti illan pop-sarjaa.

Majapaikassa söimme, otimme kuvat kansallispukujen kanssa, hioimme viimeiset yksityiskohdat biiseihin ja lähdimme takaisin kisapaikalle. Tunnelma oli noussut aamuisesta kisavedosta ja kaikki olivat valmiina näyttämään osaamisensa. Ennen kisavetoa meitä haastateltiin Interkulturin internet-sivulle ja selvisi, että kotiyleisölläkin on mahdollista seurata kisaa reaaliajassa You Tuben kautta.

Kisaveto meni mahtavasti ja yleisö piti esityksestämme (niin kuin aina). Kaikki olivat iloisia ja riemuitsivat täysillä vedetystä esityksestä. Jännityksellä lähdimme majapaikalle treenaamaan ja odottamaan, oliko meidät nostettu illalla järjestettävään Grand Prix -sarjaan, mutta sarjastamme ei sinne ketään nostettu.

Illalla oli vapaa-aikaa, jota vietimme kaupungilla, kisoissa kierrellen, majapaikassa leväten ja tsekkiläisten kanssa tanssien. Kuoromme ”isot pojat” eli tenorit ja bassot, innostuivat paistamaan kaikille kuorolaisillemme lettuja, joita jonotettiin nukkumaanmenoaikaan saakka. Hieno päivä siis takana!

10.8.

Toisiksi viimeisenä kisapäivänä ohjelmassa oli palkintojenjakotilaisuus Partille Areenalla, jota kohti lähdimme lounaan syötyämme. Palkintojenjakotilaisuuden tunnelma oli katossa ja Riian MM-kisoissa 2014 olleet laulajat muistelivat muutaman vuoden takaista kokemustaan. Saimme kultamitalin ja jäimme 0,88 pistettä voittajasta, mikä jäi harmittamaan osaa kuorolaisista. Tapasimme kuorollekin monta laulua tehneen säveltäjä Mia Makaroffin, joka kertoi, että taso oli ollut kisoissa todella kova. Olimme pärjänneet kuitenkin hienosti molemmissa sarjoissa.

Partille Areenalta suuntasimme kaatosateessa syömään läheiseen McDonaldsiin, josta porukka jakaantui vietämään iltaa kaupungille, majapaikalle tai Lisebergin huvipuistoon. Illalla majapaikassa oli tarjolla poikien tekemiä maukkaita lettuja ja oleilua omien kuorolaisten ja tsekkiläisten kanssa. Nukuttuja tunteja tuli vähän, mutta aamupalalle kömpi onnellisia kuorolaisia valmiina lähtemään kotimatkalle.

11.8.

Matkustuspäivä!

Päivä alkoi tsekkiläisten ystäviemme hyvästelemisellä, mökkien ja huoneiden siivoamisilla ja jatkui myöhemmin lounaalla, johon kävellessämme alkoi yht’äkkiä sataa, yllätys, yllätys, kaatamalla. Ruokahetken jälkeen hyppäsimme suoraan bussin kyytiin, joka vei meidät lentokentälle. Lento meni hyvin ja kaikki pääsivät turvallisesti Suomeen. Paluu oli hieman haikea, sillä yhdelle kuorolaiselle matka oli viimeinen perheen ulkomaille muuton myötä ja väsyneenä kaikki tunteet purkaantuivat suuresti.

Göteborgin EM-kisamatka oli ikimuistoinen kokemus ja mieleen jäivät varmasti sankat rankkasateet, ystävät ympäri maailmaa, kisoista saavutetut kulta- ja hopeamitali sekä ihanien tenori- ja bassopoikien paistamat letut. Tämä reissu tullaan muistamaan aina!

 

 

Maria Kemppainen,

nuorisokuorolainen

 

 

 

 

 

 

 

KIITOS TUESTANNE

Finnfoam

Salo

Lisäksi muita sponsoreita: Lounais-Suomen aluehallintovirasto | Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto | Björn and Sara Wahlroos Foundation | Petter och Margit Forsströms stiftelse | Elias Selänteen Lahjoitusrahasto | Salon työväenyhdistys | Salon Lions Club | Suur-Seudun Osuuskauppa | SecondHandMarket | Kosken kartano | Kärkelän ratsutalli | Someron Säästöpankki